Ahmet Olgun
Ahmet Olgun
Front-End Developer
Statik Sitelere Dönüş

Statik siteler ile başlayan web dünyası zamanla dinamik sistemlere geçiş yaptı. Dinamik sistemler ile de beraber hayatımıza veritabanları girdi. Dinamikleşen sistemler kullanım kolaylıkları ve hızlı bir yapım aşaması sunsa da bazı problemleri de beraberinde getirdi. Bunlardan en önemlileri performans, güvenlik ve barındırma zorlukları.

Sadece bir iletişim numarasına bakmak istediğiniz ya da bir yazı okumak istediğiniz bir sayfa için bile birçok veritabanı isteği gönderip, onlarca kütüphane yüklemek zorunda kalıyoruz. Bir geliştirici gözünden bakacak olursak da dinamik sistemimizin çalışması için ona uygun sunucular ve barındırma hizmetleri bulmamız gerekiyor ve sürekli bir güncelleme ve ayarları kontrol etmek zorunda kalıyoruz.

Dinamik sistemi geliştiricilere hazır şekilde veren Wordpress gibi sistemler birçok şeyi hızlı bir şekilde çözüme kavuşturabildi. Hazır bir veritabanı, her sorun için bir eklenti, tek tıkla geliştirmeler vs. Fakat kurduğunuz bir eklenti sisteminizde ciddi bir açığa sebep olabilir ya da dosyalarınızın bir tanesinde çıkacak sorun tüm sisteminizi etkileyebilir. Bu yüzden sürekli sunucunuza ve kullandığınız sisteme gelen güncellemeleri takip etmek zorundasınız. İşin bir diğer kısmı ise; SEO algoritmalarını sık sık güncelleyen Google, site mimarisine ve performansına artık daha fazla önem vermeye başladı. Veritabanı bağlantısı yavaş olan ve birçok kütüphaneye bağlı web sitelerinin Google’dan yüksek puan alması neredeyse imkânsız hale geldi.

Statik sitelerden dinamik sistemlere geçişteki bu performans ve kontrol sorunları geliştiricileri farklı bir çözüm bulmaya zorladı ve ortaya dinamik şekilde oluşturulan statik siteler çıktı. Çalışma prensipleri ise şöyle: web sitenizi ve sayfalarını dinamik bir şekilde oluşturuyorsunuz fakat çıktısını alırken statik sayfalar olarak alıyorsunuz. Böylelikle hem dinamik sistem kolaylığını hem de statik site performansına sahip oluyorsunuz.

Statik siteler ile dinamik siteler arasındaki en temel fark, dinamik sitelerde dosyalar sunucu tarafında oluşturulup/derlenip öyle sunulur, statik sitelerde ise dosyalar zaten hazır olduğu için direkt sunulur.

Statik sitelerin en büyük 5 avantajını şöyle sıralayabiliriz:

  1. Performans: Dinamik sayfaların derlenmesi ya da veritabanı istekleri gibi işlemler olmadığı için çok daha hızlıdırlar.
  2. Hosting Kolaylığı: Sunucunun yapısına bakmaksızın statik dosyalarınız her türlü hostingte barınabilir, hiçbir ek kurulum yapmanız gerekmez.
  3. Güvenlik: Statik siteler dinamik sitelere oranla çok daha güvenlidir.
  4. Geliştirici Deneyimi: Sunucu ya da veritabanı işlemleri ile uğraşmadan sitenizi çok hızlı bir şekilde yayına alma kolaylığı.
  5. Önerilen Yöntem: Yazılım dünyası kesinlikle bu teknolojiyi destekliyor.

Kütüphanelere ve veritabanına bağlı olmayan bu sistemler hem Google’dan yüksek puan alıyor hem de ziyaretçilerine hızlı bir sistem sunuyor. “Statik Site Oluşturucuları(Static Site Generators)” olarak tanımlanan bu sistemlerin tamamına Static Gen sitesinden bakabilirsiniz.